Google is overal


Het was weer Google-dag gisteren. Op het hardware-event van Google kwam men namelijk met de laatste nieuwe snufjes in Google-land en ooh wat kunnen de techneuten onder ons zich weer uitleven. Zelfs ik, die zich niet altijd meteen op de laatste nieuwe high-tech producten stort, was geïnteresseerd aan het luisteren en had zin om deze producten wel eens zelf te gaan gebruiken. Google lijkt het leven zoveel gemakkelijker en aangenamer te maken en net daarom zijn velen van ons zo’n fan van het bedrijf. We houden van de simpliciteit die zo effectief blijkt te zijn. Ik ben wel eens benieuwd welke producten nu effectief ook gaan aanslagen. De geeks onder ons warm krijgen is vaak niet zo moeilijk, de hele wereld warm krijgen voor Google Home, Assistant en Daydream lijkt me een ander paar mouwen.
Dat Google werkelijk overal is, kan je ook zien in de grafiek van de bijgevoegde tweet van Larry Kim. Op elke plek waar innovatie mogelijk is, is Google terug te vinden. Het is haast onwerkelijk waar Alphabet actief in is, al dan niet met zeer groot tot groot succes. Google is één van de grootste en nieuwste giganten ter wereld. Zij zijn hét kind van het internet. Voor vele personen, zeker in de hogere leeftijdsklassen, zijn zij haast het internet. Toch is dat niet voldoende voor deze reus. Men wil meer, en net daarom is de honger naar flitsende hardware absoluut niet verrassend.

subscribe to our newsletter


* = required field

Creëer nu!

Creëer iets, elke dag!

Het is een valstrik waar ik zelf ook geregeld met beide voeten in stap: Je creëert niet echt iets op een dag. Je bent wel bezig met jouw dagelijkse taken maar vergeet daarbij iets te creëren wat werkelijk van jezelf is, iets waar je trots op bent. We vergeten dat allemaal veel te vaak. De wereld waarin we leven is er niet zomaar gekomen, ze is gecreëerd, en elke dag komen er nieuwe creaties bij. Ook jij moet deel uitmaken van zij die creëren. Niet omwille van geldgewin en succes, maar omwille van geluk. Net als Mark Hatch, schrijver van "the maker movement manifesto, is ook Chris Dessi, schrijver van dit artikel, voorstanders van mensen die iets maken. Puur omwille van de trots en de voldoening die we eruit halen. Ook het schrijven van een blogpost zoals deze is het creëren van een uniek stuk. Een stuk waar je trots op kan zijn. Een stuk waar je een klein beetje van jezelf in legt. Een stuk waar je je beter van gaat voelen Door zelf iets te creëren kan je je toekomst in handen nemen, willen we dat niet allemaal? Door zelf content (geschreven, audiovisueel, ...) of een product of een kunstwerk te creëren, laten we iets achter van onszelf. We maken dan weer net iets meer deel uit van deze wereld. We maken hem zo mooier, allemaal op onze eigen manier, en met onze eigen creaties.

subscribe to our newsletter

* = verplicht veld

Tijd voor inspiratie : pitch decks & kunst

Kunst via het Internet of Things

Kunst, in de brede zin van het woord, is al eeuwenlang dé inspiratiebron voor het menselijk ras. Kunst evolueert echter mee met zijn tijd. Onze tijd is er één van hoogtechnologische uitvindingen en nieuwe toepassingen van net iets oudere technologieën. Het Internet of Things is zo'n toepassing. Steeds meer evolueren we naar een hyper geconnecteerde wereld. Kunst zal ook hier zijn weg in vinden aangezien de mogelijkheden gigantisch zijn. Met IoT liggen de kansen wijdopen en kan de kunstenaar werkelijk een geheel nieuwe wereld creëren. Men hoeft zich niet meer te beperken in tijd of plaats. Met het Internet of Things kan plots de hele wereld het speelveld worden van een kunstenaar. Dit artikel gaat even dieper in op de mogelijkheden en acties die reeds ondernomen werden.

Pitch decks van start-ups die toen nog klein waren

Een andere inspiratiebron voor vele mensen blijft ook het leren van andermans werk. Laat de volgende webpagina dan ook zo'n inspiratiebron zijn. Het lijkt misschien moeilijk te geloven maar de nu zo grote bedrijven als Linkedin en Airbnb waren ooit ook zeer kleine start-ups op zoek naar investeringen. Hier zijn hun eerste pitch decks terug te vinden. Zo krijg je een unieke inkijk in hoe zij begonnen zijn aan hun verhaal. Misschien krijg je wel inspiratie om je eigen verhaal te starten.

subscribe to our newsletter

* = verplicht veld

Kansen grijpen : het open internet en jezelf als coach

Een open internet

Het internet blijkt momenteel één van de belangrijkste uitvindingen die er ooit gemaakt zijn. Het is er ook nog één waar nog verre van alle toepassingen zijn ontdekt. Dat is een taak die onze en de volgende generaties wactht. Een open internet is hiervoor cruciaal. In dit artikel van de oprichter van Reddit beschrijft hij niet alleen de noden van zijn ideale internet, hij moedigt ons ook aan om te strijden en te werken voor en met de opportuniteiten die het internet ons bied. Het is een artikel dat als motivator moet dienen. Ik raad je zeker aan zijn visie eens even door te lezen.

Een coach zoeken : misschien eens bij jezelf beginnen

Iedereen beseft dat hij het beste kan leren van andere mensen met dus ook andere ervaringen. Indien je echter zelf al wat ervaringen achter de rug hebt mag je nooit te beroerd zijn om jezelf als mentor te gebruiken. Je bezit zel namelijk vaak interessante kennis die je kan helpen in je professionele carrière. Laat deze niet onbenut. Dit artikel laat je zien hoe je deze kennis zelf uit je kan sleuren om zo een betere versie van jezelf te worden.

subscribe to our newsletter

* = verplicht veld

Millenials & leiderschap : goede combinatie?

Wat houdt millenials tegen?

Reeds talrijke artikels zijn verschenen over de voor-en nadelen van deze generatie die zich al enkele jaren op de arbeidsmarkt stort : de millenials. Ik ben er zelf trouwens ook één. We zijn ambitieus maar beseffen toch dat er meer in deze wereld is dan enkel werk. Impact van ons werk is voor ons de belangrijkste maatstaf voor een goede job. Daarbij denken vele millenials blijkbaar dat ze reeds in een leidinggevende functie zitten terwijl dit niet zo is. We moeten nog steeds promoveren naar dergelijke rollen. Dit artikel toont ons de meest voorkomende valkuilen waar millenials maar al te vaak in trappen. Ik moet eerlijk zijn, ik herken zelf ook sommige situaties. Sterk geschreven en uitstekend voor werkelijke leiders om met dit artikel in ons brein te kruipen.

Hoe effectieve leiders sterker worden door zich vragen te stellen

Nog maar 12,4% van de millenials bekleden dus een leiderschapsrol. Andere leiders bevinden zich in andere leeftijdscategorieën. Ook onder leiders heb je echter grote verschillen. Een kenmerk van een effectieve leider blijkt dus het stellen van vragen op een regelmatige basis. Dit met als doel voornamelijk om het brein scherp te houden en de drang naar inspiratie te bevorderen. Wat heb ik vandaag geleerd? Wanneer was ik goed? Wanneer was ik slecht? Het zijn vragen die je helpen met zelf-reflectie. Enkel op deze manier kan je jezelf verbeteren. Niemand wordt als de perfecte leider geboren. Zeker niet omdat deze perfecte leider niet eenduidig vastgesteld kan worden. Het is de reflectie op jouw specifieke omgeving en hoe je daarop reageert die van jou een groots leider kunnen maken.

subscribe to our newsletter

* = verplicht veld

Digitaal & marketing : wat brengt de toekomst

De agency van de toekomst

Digitale marketing is nog steeds een relatief nieuw begrip. De agencies die zich hiermee bezig houden zijn dan ook nog steeds in transitie, zoekend naar de best practices. Die moeten nog steeds gecreëerd worden. Dit artikel raakt enkele factoren aan die in beschouwing genomen moeten worden wanneer men bezig is met zijn marketing agency te bouwen. Het moet namelijk gebouwd worden met oog voor de toekomst want daar moet het succesvol zijn. Het probleem is dat deze toekomst verre van zeker is. Capabilities die we nu nog niet kennen zal elementaire kennis worden in de toekomst. Dat is waar een agency nog het meeste rekening mee moet houden. Dat is hoe agencies lang kunnen bestaan.

Een community voor online vertrouwen

Een belangrijk thema binnen marketing is het opwekken van vertrouwen. Vertrouwen in een merk moet echter steeds niet enkel een afweging zijn in de marketing-afdeling. Het is een afweging die heel de organisatie moet maken en in stand moet houden. Met de opkomst van de nieuwe peer-to-peer economie rijzen hier meer dan ooit vragen over hoe mensen vertrouwen kunnen hebben in andere consumenten. Hier speelt vertrouwen zo'n grote rol. Vertrouwen komt uit betrouwbaarheid. Een online community is cruciaal om deze betrouwbaarheid te garanderen en zo vertrouwen uit te stralen. Peer-to-peer bedrijven moeten dus niet enkel vragen beantwoorden over legale zaken en de user interface, ze moeten ook antwoorden verzinnen om een zo sterk mogelijke community uit te bouwen. Deze community zorgt voor het nodige vertrouwen dat een mens overtuigt om in een onbekende, niet-gecertificeerde persoon zijn auto te stappen. Dat druist namelijk in tegen één van de allereerste lessen die we krijgen als kinderen : "stap nooit in een onbekende zijn auto".

subscribe to our newsletter

* = verplicht veld

Welkom, ik ben een video marketeer

Welkom

Dag beste mensen,

We zijn maandag 26 September oftewel de dag waarop de eerste takeaway’s verschijnen. Deze takeaway’s worden jouw dagelijkse portie management & marketing ideeën. Het wordt steeds een verzameling van de beste ideeën die ik de dag ervoor ben tegengekomen. Allen verzameld en Even kort toegelicht zodat jullie weten welke artikels voor jou specifiek interessant zijn. Op die manier kan je je dag vol goede moed beginnen. Een dag geïnspireerd beginnen kan namelijk alleen maar bijdragen aan het inspireren van anderen in het vervolg van je dag. Dat is het doel van deze takeaway’s. Ready? Set. Go!

How to Use YouTube?

Mijn laatste job was deze van video marketeer. Ik heb dus wel wat expertise opgebouwd op het vlak van YouTube en online video marketing. Nog te vaak begaan bedrijven grote en onnodige fouten door een gebrek aan kennis van het platform. Men zet wel content op het platform maar nemen dan niet de moeite om dit even hard te professionaliseren dan hun website. Zo laat je heel wat opportuniteiten liggen. Zelf ben ik jaloers op bijgevoegde infographic. Ik had namelijk graag zelf de ontwerper geweest want dit is een behoorlijk goede samenvatting. Ben je een KMO die al wat experimenteert met online video marketing? Top! Verbeter je met behulp van deze infographic en wordt hier meester in.

Waar werk jij het best?

In diezelfde vorige job van video marketeer werkte ik ook een co-working space. Een ervaring die zeker aan te raden is en inspeelt op het volgende artikel. De oude kantoren zijn dood! Mensen hebben hier vaak absoluut geen nood meer aan en gaan op zoek naar nieuwe methodes die aansluiten bij hun karakter. Je werknemers zelf de keuze laten waar ze werken is vaak het beste besluit dat je kan nemen. Elke persoon heeft andere eisen en noden. Dat moet je als werkgever ook doortrekken naar de plek waar men moet presteren. De ene werknemer werkt beter in de ene omgeving en een andere werknemer in een andere. Personalisatie wordt ook hier een kernwoord voor productiviteit. Laat mensen presteren in de omgeving die voor hen optimaal werkt. Dat kan zowel thuis, in een lokale koffiebar, of toch op kantoor zijn. De keuze laten zal echter de productiviteit verhogen.

Hoe werk je het best?

Niet alleen de plek waar je werkt bepaalt je productiviteit, ook de wijze waarop bepaalt de productiviteit. Een plek waar men sinds deze week ook terug op zoek gaat naar de meest productieve manier van werken is de universiteit. De keuze ligt daar vooral tussen het nemen van notities op de oude manier met pen en papier en virtueel op de computer. Het onderzoek in dit artikel wijst echter toch uit dat je best kiest voor de oude methode. Mensen die notities neerschrijven gaan er meer van onthouden dan zij die typen aangezien ze de informatie reeds meer verwerken. Haal pen en papier dus terug uit de schuif beste student!

subscribe to our newsletter


* = required field

The spirit of the valley

Peter Hinssen, Harry Demey, Steven Van Belleghem & friends

Ik neem je even mee naar 31 Mei 2016. We zitten in het auditorium van de KBC-toren in Antwerpen. Na Peter Hinssen en Steven Van Belleghem is het nu de beurt aan Harry Demey om iedereen te enthousiasmeren en te overtuigen van een levensvisie tijdens de voorstelling van hun boek. Misschien is een levensstijl nog een beter passend woord. Een levensstijl zoals deze reeds terug te vinden is in het mecca voor de moderne, tech-savvy mens : Silicon Valley. Het is een speciale sfeer die er hangt in deze start-up omgeving. Het is een sfeer van onzekerheid, concurrentie en kritisch denkvermogen. Maar bovenal is het een sfeer van brandende ambitie om de next big thing te worden. Je hoeft dat niet te worden om toch een succesvolle carrière te hebben en toch is het de droom van de meeste aanwezige personen. Die brandende ambitie wordt ook aangestuurd door de heren vooraan in de zaal. Die ons prikkelen met talrijke voorbeelden van geniale ingevingen. Maar die ons ook vooral prikkelen met voorbeelden van hard werk. Met voorbeelden van innovaties die de wereld kunnen veranderen. Kunnen, maar vaak nog niet hebben veranderd, dat is terug die onzekerheid. Van onzekerheid is er echter geen sprake bij de auteurs van dit boek. Zij weten wat ze denken, wat ze willen, en hoe dat te verkopen. Het zijn ondernemers in elke zin van het woord. En dus schreven ze een ode aan het ondernemerschap dat ook geïnterpreteerd kan worden als een manifest voor startende ondernemers.

Een klein beetje geschiedenis

Om het heden en de toekomst te begrijpen is de geschiedenis vaak de beste plek om te beginnen. Dat besefte onze bovengenoemde auteurs ook. En dus beginnen ze bij het begin : Hoe Sillicon valley ontstaan is. Dat is een verhaal van koppige pioniers die nooit afweken van hun levensvisie. Pioniers die achter zaken aangingen waar men over droomde. Het gaat over mensen die hun eigen weg kozen en daarbij niets aantrokken van het algemene gedachtengoed. Pioniers die anders dachten dan het gros van hun medebewoners op deze aarde. Pioniers met hun eigen waarden, normen en tradities. Waarden en normen die terug te vinden zijn in de Stanford university die het startpunt blijkt voor vele grootse tech-verhalen. Tradities die we terugvinden in een cultuur waar elk verhaal lijkt te starten met "er waren eens twee vrienden in een garage ...". Het is een geschiedenis over moderne sprookjes. Sprookjes die vaak inderdaad te mooi om waar te zijn blijken. Soms zijn deze sprookjes echter geen sprookjes meer maar worden het inspirerende waargebeurde verhalen. Het zijn soms geen mythes meer maar waargebeurde legendes. Dat wakkert de honger aan. Dat zorgt voor de "goesting" die we krijgen bij elk nieuw verhaal dat gebaseerd is op de spirit van de valley.

De valley-cultuur

Uiteraard focust men in dit boek niet op de geschiedenis, het is de cultuur die in de Silicon valley hangt die boeit. Hinssen en co's grootste droom lijkt het installeren van een nieuwe Sillicon valley in Vlaanderen. Ze beseffen ook meteen dat daarvoor de cultuur in Vlaanderen nog danig dient te veranderen. Maar dromen zijn er om te realiseren en dus verwoorden ze alle aspecten die die specifieke valley-cultuur creëert volgens hen. De cultuur die er heerst is er één van een eco-systeem waar ondernemerschap en durf centraal staat. Het is lef dat men zoekt in zijn werknemers, niet kennis. Het is de durf om in een gat te springen dat niet voor iedereen zichtbaar is wat men zoekt in ondernemers. Dat is ondernemerschap. Dat is de spirit of the valley.

De spirit of the valley is ook en vooral een ode aan innovatie. Innovatie in al zijn aspecten wel te verstaan. Zowel in producten als in werkomstandigheden. Nergens wordt meer geëxperimenteerd dan in Sillicon Valley. Ondernemingen in Sillicon valley begrijpen de kracht die deze experimenten kunnen meebrengen. Experimenteren betekent vaak ook uit je vertrouwde omgeving stappen. Die andere omgeving behelst soms ook andere mensen. Nieuwe mensen die je nog niet kende maar je wel kunnen en zullen helpen. Dat is een ander kenmerk van Sillicon valley : een netwerkomgeving.

Nergens vind je zo'n groot netwerk aan mensen die de wereld willen veranderen. Nergens ter wereld vind je zo veel slimme mensen bij elkaar die ook nog eens het lef hebben om out-of-the-box te denken. Dat zorgt voor onverwachte collaboraties en net die brengen vaak de beste resultaten voort. Dit boek is ook een oproep om zo'n netwerkcultuur in Vlaanderen te installeren. Niet voor niets noemt Hinssen's nieuwe onderneming "Nexxworks". Een netwerk heeft een gigantische impact op startende ondernemingen. Toegang tot zo'n netwerk is dan ook cruciaal om een dynamisch en succesvol ecosysteem te creëren.

Niet alles binnen de valley-cultuur moeten we echter zomaar overnemen. Er is de soms ongezond dosis paranoia die vaak in contrast staat met de bedrijfsculturen die men zo graag promoot. Er is druk van investeerders en de drang om soms te snel zijn bedrijf te verkopen omdat het aangeboden geld onwerkelijke en immense proporties aanneemt. Een bod dat soms te mooi is om te weigeren terwijl dat net nodig kan zijn om van een goed idee iets groots te maken. Er is ook de aanmoediging van het falen. Begrijp me niet verkeerd : falen mag! Het mag echter nooit een vereiste zijn. Uiteraard leer je van falen en kan je nadien sterker terug komen. Er is echter niets mis met het van de eerste keer goed doen. Een instelling die dus aanwezig is in de huidige valley-cultuur die ik persoonlijk niet graag overneem.

De impact van disruptie

De wereld draait snel en wat vandaag nog de norm is, is morgen vaak verouderd. Het is haast een wetmatigheid waar Sillicon valley ons aan onderworpen heeft. Niets is nog zeker. Net dat maakt het zo interessant om te ondernemen en mee te gaan in de spirit of the valley. Jij kan de rebel zijn die de gevestigde waarden omver stoot. Jij kan het nieuwe wonder zijn dat een sector omver gooit. Er is namelijk geen duidelijke recept wat exact een sector zal disrupteren. Alhoewel, er zijn natuurlijk wel richtlijnen maar toch, het is de mogelijkheid die aanspreekt. Het zijn de kansen die openliggen die disruptie mogelijk maken. Die kansen leiden dan ook effectief tot disruptie Stil blijven staan is geen optie meer want vroeg of laat krijgt elke sector er mee te maken. In het boek geven de auteurs dan ook talrijke voorbeelden die dit laatste punt ondersteunen.

Conclusie : wees vloeibaar

Het laatste gedeelte van het boek staat vol tips over hoe je met disruptie kan omgaan en hoe je de goede aspecten van de spirit of the valley kunt overnemen. Ik ga deze hier niet doorvertellen. Ik hou niet van spoiler alerts. Om deze te weten te komen moet je het boek maar lezen. Ze zijn meesters in het vertellen en enthousiasmeren. Niet alleen live voor een vol auditorium, maar ook achter het toetsenbord van hun computer. Ze weten je mee te nemen in hun verhaal en ze dagen je uit om mee disruptie te creëren. Ze dagen je uit om in het diepe te springen en de gevestige waarden uit te dagen. In Antwerpen heb je het verhaal van Brabo en Antigoon. Dat is ook the spirit of the valley. De kans voor kleine garnalen om, wanneer ze het slim spelen, de grote boze gevestigde waarde te verslaan. Dat beeld roept dit boek in je op. Het boek roept op tot zelfvertrouwen en geloof in eigen kansen. Zoals eerder gezegd is het een ode aan ondernemerschap. Een dergelijke ode eist een aansporing om ondernemerschap voort te zetten in volgende generaties. We zijn er namelijk nooit klaar mee als we vooruit willen blijven gaan.

Start with why

Simon Sinek

Waarom ik begon met deze website of hoe ik dus faalde in de job waar ik van hield

Het is vrijdag 2 september, 21u50. In het hoofdkwartier van Born in Antwerp ben ik aan het luisteren naar een showcase van dé website voor het ontdekken van muzikanten: HumanHuman. Hanging Valleys is een set aan het spelen waar ik normaal gezien niet van hou. Nu is het echter perfect. Het is wazig, het is dromerig. En ik heb zin om te dromen. Weg van de realiteit. Die realiteit is namelijk dat ik diezelfde dag de job waar ik enkele maanden passioneel van gehouden heb ben verloren. En ik ben er niet eens rouwig om. Het voelt juist aan. Ik ben triest maar besef dat dit de beste oplossing was. Het verleden is echter voorbij en dus kijk ik naar de toekomst. Ik sta ondertussen op straat en kijk over het kattendijkdok richting MAS. Het weggetje dat langs dit dok loopt is nat, Een zoveelste regenachtige zomderdag in België. Dit hoort bij de dag die ik had. De dag erop begint echter de toekomst en daar op dat punt weet ik het zeker : ik begin deze website.

Laat me beginnen met waarom

Ok, deze recensie zal niet het normale patroon volgen. Dat hoeft ook niet. De praktijk blijkt steeds vaker toch beter dan de theorie en dus pas ik de bevindingen van Simon Sinek met veel plezier toe op deze website. Wat ik doe is duidelijk : Dit is een blog/website waarop ik artikels post met betrekking tot marketing & management. Hoe ik dat doe is door een aangename website te bouwen, interessante ideeën te verzamelen en deze op een toffe manier aan jullie te presenteren. Je gaat echter nooit de ideeën en de content die ik post volledig kunnen vatten wanneer je niet weet waarom ik het doe. Ik wil mensen inspireren terwijk ik zelf geïnspireerd wordt. Dat is mijn definitie van gelukkig zijn.

Inspiratie komt voort uit ideeën, die de basis zijn van alles. Uiteraard is de uitvoering van een idee vaak belangrijker dan het idee zelf, maar de basis blijft in alle gevallen een idee, een eureka-moment. Zij zijn de basis van alle schatten op aarde en het internet geeft ons ongelimiteerde toegang tot al deze schatten. Zo veel ideeën liggen voor het grijpen dat het soms onoverzichtelijk kan worden. Daarom ben ik er. Ik wil een gids zijn. Een gids doorheen kennis. Simpelweg omdat die kennis mij boeit en ik daarom geloof dat ook anderen die kennis willen verkrijgen. Ik wil inspireren met ideeën.

Introductie tot “Start with why”

Waar heb ik deze passie voor ideeën nu opgedaan? Het waakvlammetje brandde reeds lang diep binnenin mijn lichaam. Dat vlammetje werd een ware olympische vlam in de job die ik net ben verloren. Die job is de plek waar ik geïntroduceerd werd aan de golden circle van Simon Sinek. Deze vuistregel in strategische communicatievoering hecht een grote waarde aan het waarom. De bestaansreden van een onderneming is de kern in de huidige economie waarmee organisaties klanten aan zich kunnen binden. We zijn niet meer geïnteresseerd in harde verkoopsargumenten. We zijn geïnteresseerd in visies, in ideeën. We willen geen product meer, we willen een verhaal. We zijn verslaafd aan inspiratie, enkel op die manier gaan klanten van je merk houden en kan je groots blijven op lange termijn.

Wat ging er dan mis?

Het waarom vinden in je verhaal is echter gigantisch zwaar. Het is een moeilijke balans tussen een warrig droomverhaal en een tastbare en begrijpbare waarom. Je moet zelf zeer duidelijk de waarom kennen of de communicatie die je brengt zal enkel maar verwarren. De waarom van het bedrijf waar ik voor werkte was voor mij niet duidelijk genoeg moet ik in de nabeschouwing toegeven. Je denkt dit te kennen maar vaak blijft dit echter verscholen in de gedachten van de oprichter van een bedrijf. We hebben namelijk veel moeite om onszelf volledig bloot te geven. Slechts wanneer je dit kan, is er de mogelijkheid om de waarom achter een onderneming te laten bovendrijven.

Ik begreep de waarom niet compleet en dus verviel ik in hoe en wat. Wanneer je dat kan opvangen met charisma die jouw waarom uitstraalt valt dat nog op te vangen. Dat was niet het geval. Een gebrek aan sales door slechte verkooptechnieken leidt dan tot frustratie. Frustratie bij de werknemer omwille van het tekort schieten voor de onderneming leidt tot een vicieuze cirkel waar geen winnaars terug te vinden zijn. Je bent niet meer bezig met een job waar je van houdt maar met werk om die job terug te vinden. De ideeën verdwijnen, de creativiteit wordt vervangen door korte termijn-gerichte harde sales doelstellingen, de druk neemt toe en daarmee ook de frustratie. Je ziet het grote verhaal, de waarom, niet meer en dus ben je niet meer bezig met een project maar met tijdsvulling. Tijdsvulling leidt nooit tot een succesvolle onderneming, dat doet passie. Wanneer de passie verdwijnt omdat frustratie de overhand neemt dan is het tijd om een exit voor te bereiden.

De waarom van een onderneming is daarom niet alleen belangrijk voor de externe communicatie, ook voor werknemers is dit van cruciaal belang. Simon Sinek begreep nog meer dan van sales, wat mensen drijft. Hij begrijpt wat mensen verlangen en willen. Dat is een verhaal, een visie, al de rest zijn details. Details die kunnen wijzigen. Een visie mag dat echter niet doen. Net daarom mag je deze dan ook nooit verliezen.