Start with why

Simon Sinek

Waarom ik begon met deze website of hoe ik dus faalde in de job waar ik van hield

Het is vrijdag 2 september, 21u50. In het hoofdkwartier van Born in Antwerp ben ik aan het luisteren naar een showcase van dé website voor het ontdekken van muzikanten: HumanHuman. Hanging Valleys is een set aan het spelen waar ik normaal gezien niet van hou. Nu is het echter perfect. Het is wazig, het is dromerig. En ik heb zin om te dromen. Weg van de realiteit. Die realiteit is namelijk dat ik diezelfde dag de job waar ik enkele maanden passioneel van gehouden heb ben verloren. En ik ben er niet eens rouwig om. Het voelt juist aan. Ik ben triest maar besef dat dit de beste oplossing was. Het verleden is echter voorbij en dus kijk ik naar de toekomst. Ik sta ondertussen op straat en kijk over het kattendijkdok richting MAS. Het weggetje dat langs dit dok loopt is nat, Een zoveelste regenachtige zomderdag in België. Dit hoort bij de dag die ik had. De dag erop begint echter de toekomst en daar op dat punt weet ik het zeker : ik begin deze website.

Laat me beginnen met waarom

Ok, deze recensie zal niet het normale patroon volgen. Dat hoeft ook niet. De praktijk blijkt steeds vaker toch beter dan de theorie en dus pas ik de bevindingen van Simon Sinek met veel plezier toe op deze website. Wat ik doe is duidelijk : Dit is een blog/website waarop ik artikels post met betrekking tot marketing & management. Hoe ik dat doe is door een aangename website te bouwen, interessante ideeën te verzamelen en deze op een toffe manier aan jullie te presenteren. Je gaat echter nooit de ideeën en de content die ik post volledig kunnen vatten wanneer je niet weet waarom ik het doe. Ik wil mensen inspireren terwijk ik zelf geïnspireerd wordt. Dat is mijn definitie van gelukkig zijn.

Inspiratie komt voort uit ideeën, die de basis zijn van alles. Uiteraard is de uitvoering van een idee vaak belangrijker dan het idee zelf, maar de basis blijft in alle gevallen een idee, een eureka-moment. Zij zijn de basis van alle schatten op aarde en het internet geeft ons ongelimiteerde toegang tot al deze schatten. Zo veel ideeën liggen voor het grijpen dat het soms onoverzichtelijk kan worden. Daarom ben ik er. Ik wil een gids zijn. Een gids doorheen kennis. Simpelweg omdat die kennis mij boeit en ik daarom geloof dat ook anderen die kennis willen verkrijgen. Ik wil inspireren met ideeën.

Introductie tot “Start with why”

Waar heb ik deze passie voor ideeën nu opgedaan? Het waakvlammetje brandde reeds lang diep binnenin mijn lichaam. Dat vlammetje werd een ware olympische vlam in de job die ik net ben verloren. Die job is de plek waar ik geïntroduceerd werd aan de golden circle van Simon Sinek. Deze vuistregel in strategische communicatievoering hecht een grote waarde aan het waarom. De bestaansreden van een onderneming is de kern in de huidige economie waarmee organisaties klanten aan zich kunnen binden. We zijn niet meer geïnteresseerd in harde verkoopsargumenten. We zijn geïnteresseerd in visies, in ideeën. We willen geen product meer, we willen een verhaal. We zijn verslaafd aan inspiratie, enkel op die manier gaan klanten van je merk houden en kan je groots blijven op lange termijn.

Wat ging er dan mis?

Het waarom vinden in je verhaal is echter gigantisch zwaar. Het is een moeilijke balans tussen een warrig droomverhaal en een tastbare en begrijpbare waarom. Je moet zelf zeer duidelijk de waarom kennen of de communicatie die je brengt zal enkel maar verwarren. De waarom van het bedrijf waar ik voor werkte was voor mij niet duidelijk genoeg moet ik in de nabeschouwing toegeven. Je denkt dit te kennen maar vaak blijft dit echter verscholen in de gedachten van de oprichter van een bedrijf. We hebben namelijk veel moeite om onszelf volledig bloot te geven. Slechts wanneer je dit kan, is er de mogelijkheid om de waarom achter een onderneming te laten bovendrijven.

Ik begreep de waarom niet compleet en dus verviel ik in hoe en wat. Wanneer je dat kan opvangen met charisma die jouw waarom uitstraalt valt dat nog op te vangen. Dat was niet het geval. Een gebrek aan sales door slechte verkooptechnieken leidt dan tot frustratie. Frustratie bij de werknemer omwille van het tekort schieten voor de onderneming leidt tot een vicieuze cirkel waar geen winnaars terug te vinden zijn. Je bent niet meer bezig met een job waar je van houdt maar met werk om die job terug te vinden. De ideeën verdwijnen, de creativiteit wordt vervangen door korte termijn-gerichte harde sales doelstellingen, de druk neemt toe en daarmee ook de frustratie. Je ziet het grote verhaal, de waarom, niet meer en dus ben je niet meer bezig met een project maar met tijdsvulling. Tijdsvulling leidt nooit tot een succesvolle onderneming, dat doet passie. Wanneer de passie verdwijnt omdat frustratie de overhand neemt dan is het tijd om een exit voor te bereiden.

De waarom van een onderneming is daarom niet alleen belangrijk voor de externe communicatie, ook voor werknemers is dit van cruciaal belang. Simon Sinek begreep nog meer dan van sales, wat mensen drijft. Hij begrijpt wat mensen verlangen en willen. Dat is een verhaal, een visie, al de rest zijn details. Details die kunnen wijzigen. Een visie mag dat echter niet doen. Net daarom mag je deze dan ook nooit verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *